## About This Quiz

Even if math isn't your strong suit, mental calculation is a necessary part of life. Every time you buy something, travel somewhere, eat something, see something, drink something or do something, you have to perform some mental calculations to help make your decision. Being able to mentally calculate simple math is extremely helpful when deciding between prices, discounts and deals.

Let's say one jar of peanut butter is $6 and another jar is $2, but the $6 jar contains 120 ounces and the $2 jar contains 50 ounces. Which is the better deal? In this scenario, the $6 jar costs $0.05 per ounce and the $2 jar costs $0.04 per ounce, but you just need to multiply $2 times three, to see that you can get 150 ounces of peanut butter with three $2 jars, or 120 ounces with one $6 jar. Some simple math can help you save money in everyday situations.

Even more important than money is time, and without mental calculation, time is nothing but a number. If we know that it's 4:33 p.m., that means nothing unless we know what time it gets dark, what time the day ends and how long we have before midnight. Once we calculate how much time is left in the workday, 4:33 p.m. actually means something.

You can't live life without performing mental calculations every day. Do you think you can pass this mental calculation quiz?

Each number in this sequence is simply doubled, so the next number is double of 32, which is 64. This number sequence goes on forever and each number will always be even since the sum of two even numbers is always even.

Advertisement

A plane that flies 500 miles per hour will need to travel for five hours to cover 2,500 miles. Most direct LA to NYC flights will take a bit more than five hours once you account for boarding and landing times.

Advertisement

If you're watching a 60-minute program on cable television, it will likely contain about 16 minutes of commercials, meaning the actual program is only 44 minutes long. If you're watching premium TV or a streaming service, you might bypass commercials altogether.

Advertisement

This is simple subtraction. To answer the question you just have to solve 36 - 22, which equals 14. Regardless of size, 14 candy bars is a lot of candy bars and isn't a recommended amount of candy to eat in one sitting.

Advertisement

If your cellphone battery burns 7% per hour, and you have 35% battery life left, you just need to divide 35 by 7 to figure out how long until your battery dies. In this situation, 35/7 = 5, so a 35% battery life will last five hours.

Advertisement

There are 30 seats in each column and there are five columns, so that means you have (30 x 5) 150 seats in one cabin. There are three seats in each row in the other cabin and 10 rows total, so that means there is (10 x 3) 30 seats in the other cabin. 150 + 30 = 180 total seats.

Advertisement

If you work three days a week at four hours per day, you log 12 hours of work per week. If you make $10 per hour, you can multiply 10 by 12 to equal 120. If you make $120 a week, you will make $1,200 in 10 weeks ($120 x 10).

Advertisement

The easiest way to find any percent of any number is to first find 10% of the number. To find 25% of 60,000, just find 10%, which is 6,000. To find 20%, just double 10% (6,000 x 2 = 12,000). To find 5%, just split 10% in half (6,000/2 = 3,000). Then add the results together (12,000 + 3,000 = 15,000).

Advertisement

This problem is simple addition and subtraction but the values have to be calculated in the correct order. If you start with 275 and subtract 125, you're left with 150. And if 75 books are added to 150, you're left with 225.

Advertisement

In order to convert the time to military time, you just have to add it to 12 (noon). So 4:20 pm is 12 + 4:20 and equals 16:20. What Americans refer to as military time is known around the world as the 24-hour clock and it makes a.m. and p.m. distinctions unnecessary.

Advertisement

Andrea shot 16 shots in total during the basketball game and four of them were three-pointers. Half of 16 is eight, and half of eight is four, which is 25% of 16. The easiest way to mentally calculate percentages is by finding 10% or 50% of the number and using it as a starting point.

Advertisement

The formula for volume is length x width x height, so for this equation all you have to do is solve 10 x 10 x 10, which equals 1,000. If a box can hold 10 rows of 10 candy bars stacked 10 bars high, it can hold 1,000 candy bars.

Advertisement

If you stand 6'2'' and your arm extends two feet above your head, that means you can reach something that is eight feet and two inches high. A standard basketball hoop is 10 feet, so if you want to reach the rim, you'd have to jump one foot and 10 inches, or 22 inches.

Advertisement

All you have to do to figure this problem out is divide 200 by four to equal 50. If there are 50 people dressed as Dracula at the 200-person party, then one out of every four people is dressed as Dracula.

Advertisement

Eight plus eight is 16 and plus three is 19. There are 24 hours in a day, so 24 - 19 = 5. If you follow this routine, you only have five hours of free time per day. If you sleep or work more than eight hours per day, your free time shrinks even more.

Advertisement

This is the classic Fibonacci sequence, which is probably the most important number sequence in the history of number sequences, and each number is the sum of the previous two numbers. The next number is 55 + 34 = 89.

Advertisement

If you need to travel 50 miles in 30 minutes, you're likely not going to make it because you would have to drive 100 mph the entire way. At 100 mph you will travel 100 miles in an hour, and 50 miles in a half hour.

Advertisement

Mississippi is one of the longest state names at 11 letters long, but it only has four different letters: m, i, s and p. The capital of Mississippi is Jackson and is named for the seventh President of the United States, Andrew Jackson.

Advertisement

In 1876, the United States held nationwide centennial celebrations. In 1976, the nation held bicentennial celebrations. In 2026, the country will hold semiquincentennial celebrations to observe the nation's 250th anniversary.

Advertisement

If you walk three miles per hour, it will take you three hours to walk nine miles. And since you are walking at a pace of one mile every 20 minutes, you will walk 10 miles in three hours and 20 minutes.

Advertisement

Nobody likes adding and subtracting decimals but it's a necessary function of life. You started with $7.75 then subtracted $1.25 to equal $6.50. Then a bag of chips costs $0.50 and drops you to $6.00, and three pieces of 10-cent candy costs $0.30 in total, leaving you with $5.70.

Advertisement

In this scenario, James has to sell four cookies to make $1. He then has to do that 250 times in order to make $250. So if four cookies make a dollar, you can use 250 x 4 = 1,000. James sold 1,000 cookies at $0.25 a piece to make $250.

Advertisement

A meter is 3.28 feet and is a common unit of measure around the world. It is more accurately equivalent to 100 centimeters, which is 39.37 inches. In order to be crowned the fastest person in the world, you have to win Olympic gold in the 100-meter dash.

Advertisement

If Mike got exactly one more hit than Jake in every baseball game, you can accurately calculate the amount of hits he got per game by knowing how many hits Jake got and using the formula: Jake's hits + 1 = Mike's hits.

Advertisement

If there are three pizzas with eight slices each, there are 24 slices of pizza in total. Seven people each ate two slices, which equals 14 slices in total, and one kid ate five slices to bring the total to 19 slices. That leaves five uneaten slices of pizza.

Advertisement

It's not fun to add and subtract time values and everything is extra complicated because there are only 60 minutes in an hour instead of 100, but it's a skill everyone needs to know. If you starts at 2:32 p.m. it will take 28 minutes to get to 3:00 p.m., and then 28 + 17 = 45.

Advertisement

The numbers in this sequence follow the formula: (n x 2) + 1. So (1 x 2) + 1 = 3, (3 x 2) + 1 = 7, (7 x 2) + 1 = 15 and (15 x 2) + 1 = 31. The next number in the sequence is (31 x 2) + 1 = 63. There is no easy trick to figuring out all number sequences since each one is so different.

Advertisement

This sequence of numbers follows the following formula: (n + 1) x 2. So (2 + 1) x 2 = 6, (6 + 1) x 2 = 14 and (14 + 1) x 2 = 30. The next number in this sequence is (62 + 1) x 2 = 126. It would then go to 254 and 510.

Advertisement

A normal savings account isn't the best way to multiply your money. If you put $10,000 in an account that gains 2% interest, you will gain $200 in interest each year. You will net $1,000 in interest over the course of five years.

Advertisement

Two jars of almond butter cost $12, and if you get a third one free, it equals three jars of almond butter for $12. Twelve divided by three equals four. With this discount, each jar of almond butter will technically cost $4.

Advertisement

To find the average you have to add up all the likes (100 x 5 = 500) + (50 x 5 = 250) = 750 likes, and then divide them by the number of Instagram posts, which is 10 (750/10 = 75). Each Instagram post receives 75 likes on average.

Advertisement

The number 180 isn't evenly divisible by seven, but you can use 7 x 20 to get to 140. Then you know 7 x 5 = 35, and 35 + 140 = 175. Twenty-five drinks will cost you 175 tickets, and you will have five tickets left over, which isn't enough to get a 26th drink.

Advertisement

If you want to convert 82 degrees Fahrenheit to Celsius you first have to subtract 30 (82 - 30 = 52) and then divide by two (52/2 = 26). The exact conversion is 27.7 degrees, and if you want the exact conversion, use 32 and 1.8 in place of 30 and 2.

Advertisement

One mile equates to about 1.6 kilometers and a 5K race equates to 3.1 miles. A kilometer is 1,000 meters, which itself is 1,000 centimeters. The meter runs the metric system and it might be the most popular unit of measure in the world.

Advertisement

Whenever you're multiplying numbers that end in zeros, all you have to do is multiply the initial numbers and then place all the zeroes onto the end of the result. For this example just multiply 25 x 4 (100) and then add eight zeroes (10,000,000,000). The answer is 10 billion.

Advertisement